Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
October 17, 2018, 17:21:53

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3963 Posts in 517 Topics by 192 Members
Latest Member: Nuwingi
* Home Help Search Calendar Login Register
Imladris.dk forum  |  Tolkien og hans forfatterskab  |  Den Tredie Alder  |  De Syv « previous next »
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: De Syv  (Read 3845 times)
dixie
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 13


De Syv
« on: March 22, 2010, 22:56:54 »

Har grublet lidt over følgende:

Hvad skete der egentligt med de syv i detaljer?

Vi kender skæbnen for en (den som Thrain mistede), og for at vide at tre kan vende tilbage til dværgene (de synes at være i Saurons varetægt). Andre er ødelagt ved drageild.

De er alle enten stjålet eller ødelagt ved Ringkrigens start.

Men der er mange spørgsmål:

Hvornår mistede dværgene dem?

- og kan vi kæde det til andre begivenheder som vi ved fandt sted?

Hvem bar ringene? Gik de i arv?

Var de i nogensinde brug uden for dværgenes huler, fx. i krig?

Der blev lavet syv og de blev givet Durin III. Det er nærliggende at tro at der blevet givet en til hver af de syv slægter, men mon ikke bare syv var et "helligt" tal for alle dværge, eller?

Tolkien skriver at Moria porte blev lukket (efter den første ringkrig), men de syv var vel sikkert gemt i Moria på dette tidpunkt eller blev deres skæbne beseglet lige efter den første ringkring (som menneske ringene)

Han skriver også at dværgene af Durins slægt kæmpede på den sidste alliances side, måske de havde ringene med i kampen, eller?

De næste to tusinde år hører vi næsten intet til dværgene men der må da have være mindst en Durin (V), hvad skete med de syv i den periode?

Så kom balroggen - kunne den have fortæret en ring (eller flere?). Dværgene og andre kunne måske ikke kende forskel på drageild og balrogild?

- og hvad med Scarta den havde dværgene også problemer med, måske den fortærede en?

Hvis balroggen åd en ring kunne det måske være grunden til at den fandt frem til Frodo (og følget), og den var også tæt på Dain da han stak hovedet indenfor - havde han en ring kunne det måske være årsagen til at balroggen kom så tæt på (gik fx.Gandalf ikke gennem Moria uden at møde den?)

Efter dværgene forlod Moria hvor mange ringe havde de så?

Vi hører ikke meget om dværgene indtil krigen med orkerne. Udover af dragerne erklærede dem krig - var det på det tidspuknt at de mistede ringe?

Dain bliver dræbt af en kolddrage. Det er oplagt at tro at den åd en ring. Hvis den ikke kunne lave ild - kunne den så fortære en ring?

Thror giver Thrain sin ring (som om det er den sidste/eneste han har), men vi får vel aldrig bekræftet at der på det tisdpunkt ikke findes andre ringe, eller gør vi?

Kunne dværgene have haft ringene (hvor mange der end var på det tidspunkt) med i krigen mod orkerne. Ville de så være draget mod Gollum da de passerede det sted i Tågebjergene?

Det var Sauron som tog ringen fra Thrain, hvad gjorde han ved den? Han havde de vel da han tilbød at give den retur til dværgene, eller? Kunne han have givet den til Saruman - han havde jo ringe på da Gandalf mødte ham i Isengard?

Hvis ringene sad på dværgene fineste, så ville det at de mistede dem vel være en større begivenhed (al a Trains skæbne) - hvis de onde stjal en ring kunne de så gøre dette ustraffede, som da Thror døde?

Hvad tror I Tolkien havde skrevet hvis havde han levet og fortalt historien?Dixie
Logged
Lathspell
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 130


WWW
Re: De Syv
« Reply #1 on: March 24, 2010, 23:30:29 »

Hej Dixie

Det er nok spørgsmål, der er næsten umulige at besvare. Kiggede i HoME 12 og fandt næsten ikke andet end, at Thrain havde den sidste af dværgenes ringe, de andre 6 må så være forsvundet, ædt eller taget, før han kom til Dol Guldur. Og ingen, heller ikke deres nærmeste, vidste, hvem der havde ringene, før de gik i arv.

Man skal næppe regne med, at dværgefyrsterne tog ringene med i krig. Tolkien skriver (s. 286):"The ring-wearer became rich especially in gold: that is his dealings brought him wealth according to what he traded in: if in lead, lead, if in silver, silver, if in gems, then gems more abundant and of greater size and worth." Om det er de syv ringes særkende, eller om det blot er den virkning, ringe har på dværge, er usagt. Et andet sted står der, at ringene er kerner i dværgenes skatte (hoards).

Jeg kan ikke forestille mig, at en Balrog skulle fortære eller ødelægge en ring. Som Maia vil den nok kunne genkende ringen for hvad den er og selv bruge den eller, hvis den er underlagt Sauron, aflevere den. Og jeg tror heller ikke, at Sauron ville give en ring til Saruman.

Det er troligt, at nogle af ringene gik tabt i kampene med drager; men en kolddrage ville næppe kunne fortære dem.

Jeg tror, Tolkien ville have centreret beretningerne om dværgene om deres havesyge (possessiveness), der så ofte blev deres ruin. Og her ville ringene nok spille ind som forstærker af havesygen.

Asger
Logged

Don't take life seriously, it ain't nohow permanent.
Pogo Possum
dixie
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 13


Re: De Syv
« Reply #2 on: March 26, 2010, 19:30:48 »

ok & tak, men giv mig dit bedst bud:

Hvornår mistede dværgene de seks første ringe?
Logged
Lathspell
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 130


WWW
Re: De Syv
« Reply #3 on: March 27, 2010, 01:17:38 »

Nok i løbet af 3. alder, ved flere lejligheder. Nogle i kamp mod drager, andre under overfald fra Angmar, Dol Guldur eller Mordor. Selv om vi ved, hvor Longbeards (Durins folk), Firebeards og Broadbeams (Nogrod og Belegost) holdt til, er der ingen, der ved hvor Ironfists, Stiffbeards, Blacklocks og Stonefoots havde deres tilholdssteder, ud over at det er langt østpå. Hvis de syv huse hver havde en ring, hvad der jo ikke er sikkert, kan der være gået lang tid imellem, de blev taget.
Logged

Don't take life seriously, it ain't nohow permanent.
Pogo Possum
dixie
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 13


Re: De Syv
« Reply #4 on: March 27, 2010, 21:44:08 »

Vi ved vel at de fire andre slægte holdt til i Orocarni (hvor de så end lå i østen)

Men ellers samme gæt: 3. alder men også efter balroggen. (toppunktet af dværgenes magt)

Forestiller mig ellers at Sauron har forsøgt at få kontrol over de syv (lidt tid efter første ringkrig) men fejlede (dværgene af Durins slægt var ikke til at får kontrol over) ..., men hvorfor - hvad ville han med de syv. Han var tilsyneladende parat til at opgive tre af dem for information om Sækker (men det kunne jo være en fed løgn). Var de ikke vigtige for ham..

Hvorfor ikke give Saruman en ring? (det ville han vel gerne have) - og så kune de to andre som Sauron havde jo kædes sammen med de blå skæbne?

Tænk over følgende: Hvis Thrain havde ringen med i krigen mod orkerne, så havde han den sikkert også de dværgene krydsede den store vej over tågebjergene, og da kampene for det mest foregik under jorden så ville han jo være kommet tæt på Gollum og den ene .... hmmm ... hvad var der så sket...Huh

Logged
Elatan
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 22


WWW
Re: De Syv
« Reply #5 on: April 22, 2010, 21:35:33 »

Hej,

Af de syv Dværgeslægter var i nord Firebeards og Broadbeards som vi kender fra stederne Nogrod og Belegost og senere som dværgene i de Blå Bjerge. Disse to slægter havde altså 2 ringe.
En slægt, hvorfra Durins slægt stammer, Longbeards, blev født nær/i Mount Gundabad som lå i den nordlige del af Tågebjergene i vinklen ved de Grå Bjerge.
De sidste fire, Ironfist, Stiffbeards, Blacklocks og Stonefoots blev født "far away in the East" hvilket meget vel, uden at det dog er sikkert, kunne være Orocarni = Mountains of the East. Orocarni er en bjergkæde som strækker sig fra Iron Mountains ( før verdens første omvæltning) ned bag indhavet the Sea of Helcar og Elvernes fødested Cuiviénen. Selve bjergkæden har en længde mere en Tågebjergenes så der skulle være god plads til at par dværgeklaner Wink
Med hensyn til Dværgenes ringe, de syv, så vidste Sauron at Dværge ikke var nemme at dominere gennem viljens kraft. Så de syv dværgeringe appellerede mere til dværgenes grådighed efter kostbarheder, guld,sølv, stene, perler og smukke ting skabt af samme. Her i gennem kunne de fordærves og bringes i ulykke både ved at grave dybt og vække urgamle monstre men også igennem kiv og kævl og krig med andre og blandt dem selv.
Hvem der fik ringene, altså navne har jeg aldrig læst men ringenes skæbne er fastslået. De er alle tabt for dværgene nu og er gået retur til Sauron eller mistet i drageild. Hvilke der er endt hvor har jeg aldrig kunnet finde.
Logged

Elatan
Pages: [1] Go Up Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines