Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
October 16, 2018, 00:34:40

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3963 Posts in 517 Topics by 192 Members
Latest Member: Nuwingi
* Home Help Search Calendar Login Register
Imladris.dk forum  |  Generelt  |  Nyheder  |  The Children of Húrin udkommer i dag « previous next »
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: The Children of Húrin udkommer i dag  (Read 3274 times)
Rådet
Rådsmedlem
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 235


The Children of Húrin udkommer i dag
« on: April 17, 2007, 10:53:13 »

Så oprandt dagen, hvor The Children of Húrin udkommer, og det er naturligvis ikke gået stille af sig.

I dato skriver Mikkel Svinth Rødgaard 17. april, at  \"Der er dog ingen nuttede hobbitter med i den længe ventede \'The Children of Húrin\', der med al sandsynlighed bliver det sidste værk i J.R.R. Tolkiens forfatterskab. Denne fortælling foregår også i eventyruniverset Midgård (\'Middle-earth\'), men 6.000 år før de små halvlange optræder, og \'The Children of Húrin\' beskrives som langt mørkere og brutal end \'Ringenes Herre\'. Fortællingen om Túrin, hans søster Nienor og den ondskab, som Morgoth sætter dem op imod, er et dramatisk epos fuldt af slag, intriger, hemmeligheder, forbandelser, elvere og en kæmpemæssig drage og deres uheldige træfninger.\"

Anders Jensen her fra Imladris interviewes i samme artikel, hvor han bl.a. udtaler:

\"Jeg glæder mig utrolig meget, og jeg har forudbestilt den engelske udgave. De fleste rigtige Tolkien-fans har læst denne fortælling i sin ufuldendte form, men vi ser meget frem til at læse den færdige version (...) Nogle vil nok foretrække originalværkerne, men Christopher Tolkien har blandt andet med \'Silmarillion\' vist, at han redigerer stoffet udmærket og i sin fars ånd. Han har arbejdet med den her bog i 30 år, og han er jo selv en gammel mand efterhånden, så jeg tror mange regner med, at vi nu har fået den sidste bog fra Tolkien.\"

Morgenavisen dato oplyser også, at Gyldendal udgiver en dansk udgave af \'The Children of Húrin\' til efteråret og henviser til www.imladris.dk, og om den nye bog på tolkien.hcp-uk.co.uk/thechildrenofhurin.aspx.

I Jyllands-Posten anmeldte Jakob Levinsen bogen 16. april. Under overskriften \"En genbrugssaga\" skriver han bl.a.: \"Få seriøse forfattere har fået udgivet så lidt i deres levetid og så meget efter deres død som John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973).  Forklaringen er, at forfatteren til bestsellerne \"Hobbitten\" og \"Ringenes Herre\" - de to eneste større bøger han selv udsendte - ved sin død efterlod sig tusindvis af manuskriptsider, primært om de ældste tider i den enorme, hjemmebyggede mytologi, som de to ægte romaner kun beskriver de allersidste år af.\"

Om selve handlingen skriver han: \"Én af de centrale historier, som Tolkien med afbrydelser arbejdede med stort set hele sit skribentliv, er historien om krigeren Túrin Túrambar og den forbandelse, der bliver kastet over hans slægt, med katastrofale følger for alle berørte. Det er en barsk sag, hvor bersærken Túrin undervejs både kommer til at dræbe adskillige af sine bedste venner, udrydde en kæmpedrage og gøre sin søster gravid, og på sidste side er det kun få af personerne, der ikke enten er blevet vanvittige, døde eller begge dele (...) Humor er således aldeles fraværende i dette skæbnedrama, der med kraftige lån fra europæiske middelaldereventyr mest af alt ligner en begavet, gammeldags stiløvelse midt mellem antik tragedie og islandsk saga, med en dyster og mærkeligt uvedkommende helt, der skiftevis surmuler og går amok.\"

Om Alan Lees illustrationer skriver Jakob Levinsen bl.a.: \"Den er her ydermere visualiseret stemningsfuldt i en lang række tegninger og farveplancher af Alan Lee, som også var dybt involveret i Peter Jacksons filmatisering af Ringenes Herre. I de rå naturområder, som det meste af fortællingen om Túrin foregår i, kommer hans svale, romantiske stil i mine øjne endnu bedre til sin ret, mens omvendt den barske historie holder ham væk fra det lidt for nuttede, han kan forfalde til, når der er hobbitter på scenen.\"

Politiken skriver 15. april, at \"Ifølge avisen Wall Street Journal har forlaget Houghton Mifflin foreløbig sat trykpresserne til at spytte et førsteoplag på en kvart million eksemplarer ud af romanen \'The Children of Húrin\' (...) Siden \'Ringenes Herre\'-trilogien udkom på film, har de gamle bøger solgt 12 millioner eksemplarer, og forlaget håber ifølge avisen på en ny succes, mens litterater venter utålmodigt på at se teksten, som forlaget har holdt lige så tæt til kroppen som en ny Harry Potter-bog.\"

Og Carsten Andersen skriver i samme avis samme dag: \"Christopher Tolkien kan godt bestille håndværkerne til at installere et nyt samtalekøkken. J.R.R. Tolkiens søn får i hvert fald råd til det hele, for knap en måned inden udgivelsen er bogen \'The Children of Húrin\' allerede på de store bestsellerlister. Hos Amazon i Storbritannien er bogen nummer fem, og i USA er Tolkien juniors sammenskrivning af faderens gamle noter noteret som nummer syv.\"

I Berlingske Tidende skriver Jens Beck Nielsen 14. april, at \"Christopher Tolkien, J.R.R. Tolkiens søn, har nu færdiggjort den bog, som faren begyndte at skrive i 1918 under Første Verdenskrig. På det tidspunkt var J.R.R. Tolkien på sygeorlov fra militæret med en skyttegravsfeber, som han havde pådraget sig på vestfronten. Feberen var en blandingsinfektion, som skyldtes et morads af lig, dårligdom, afføring og rotter. Antibiotika var endnu ikke opfundet, sygdommen var derfor livsfarlig, og Tolkien kæmpede i næsten et år på forskellige sygehuse.
Gyldendal udgiver bogen til efteråret i Danmark under titlen \'Húrins børn\'. Jan Lyderik oversætter i øjeblikket bogen. Han er til daglig speciallæge og har et langt kærlighedsforhold til Tolkiens bøger. I hans øjne lever »Húrins børn« også helt op til Tolkiens standard. Han beskriver den som enormt flot, dramatisk og storladent skrevet.\"

\"Det minder om en græsk tragedie. Og det er formodentlig Tolkiens mening - han var jo et ufattelig belæst menneske. Han beskriver også en helt forfærdelig krig, hvor elverfolket og menneskeheden får så mange bank af ondskabens rige, at man tvivler på, de kan rejse sig igen. Man kan så sige, at Tolkien formodentlig var stærkt præget af sine oplevelser under Første Verdenskrig,\" siger Jan Lyderik i artiklen.

Artiklen slutter med et citat fra Tolkien-eksperten William Ferguson, som til den britiske avis The Times har udtalt:  \"Turin får folk som Othello, Hamlet og Ødipus til at ligne heldige sataner.\"

27. marts skrev Erik Jensen om samme bog i Politiken:

\"Det er ikke hver dag, at en kommende skønlitterær bogudgivelse omtales på ledende plads i en af Englands store søndagsaviser. Og det er mildest talt ikke hver søndag, at The Independent på ledende plads prædiker imod litterære planer under en overskrift som \'Oh, Frodo, no, no, no!\'. Med navnet Frodo har de fleste formentlig gættet, at vi bevæger os i J.R.R. Tolkiens velbesøgte fantasirige, universet for hobbitter, elvere, uhyrer, drager og skrækindjagende konspirationer i den evige kamp mellem det onde og det gode. Når The Independent finder det nødvendigt ligefrem at advare mod denne litterære underverden, er forklaringen ikke angst for, hvordan Tolkiens fantasifulde eventyr kan ødelægge vore børn. Ej heller er avisen ude i en formentlig fuldkommen virkningsløs protest mod udgivelsen af det sjette bind i serien om \'Ringenes herre\' (SIC!) 17. april. Den spagfærdige og måske i virkeligheden også lidt halvkvalte advarsel er såmænd blot en opfordring til at tøve en kende eller tre med at få filmatiseret den kommende bestseller, som Tolkiens nu 82-årige søn, Christopher, har brugt en bagatel af tre dekader på at gøre færdig.\"

Erik Jensen citerer The Independents leder for denne kommentar:

\"Det er er muligvis uden pointe at prøve at modsætte sig så magtfuld magi, men vi vil gerne opfordre filmselskabet New Line Cinema til at tage hensyn til forældrene til de præteenagere, der er målgruppen. Vær søde og lad fans få lov at læse bogen i fred og ro derhjemme.\"

Bogen omtales som en \"episk fortælling om eventyr, tragedie, fællesskab og helte (...) Bogen bliver rigt illustreret af Alan Lee, som vandt en Oscar for den visuelle side af instruktøren Peter Jacksons filmatisering af \'Kongen vender tilbage\'. Alan Lee har leveret 25 tegninger og tre malerier til den nye bog,\" og Erik Jensen citerer også Christopher Tolkien, som i en pressemeddelelse har udtalt:
 
\"Jeg har længe ment, at det var en god ide at præsentere min fars version af \'The Children of Húrin\' som et uafhængigt, sammenhængende værk mellem de hjørner af historien, der er kendt.\"

Peter Edelberg, cand.mag. og mangeårigt medlem af Imladris, havde i øvrigt 29. marts et debatindlæg i Politiken, hvor han bl.a. skriver:

\"Der har indsneget sig en del fejl og unøjagtigheder i Marie Hjortdals artikel om J. R. R. Tolkiens kommende bog \'The Children of Húrin\' på Politikens hjemmeside 26.3. For det første er det en vild overdrivelse at skrive at Tolkiens søn \'digter videre\' på sin fars værk. Han har taget en håndfuld ufuldendte manuskripter og skrevet dem sammen ved at bruge Tolkiens noter og øvrige arbejder. Sønnen tilføjer intet til historien. \'The Children of Húrin\' er ikke en fortsættelse af Ringenes Herre, som artiklens overskrift antyder, men et selvstændigt værk, der intet har at gøre med personerne, handlingen og lokaliteterne i Ringenes Herre. \'Ringenes Herre\', \'Hobbitten\', \'Silmarillion\' og \'The Children of Húrin\' er ikke en \'serie om hobitter, elvere etc.\'. Strengt taget kan man kalde Hobbitten og Ringenes Herre en serie, men \'Silmarillion\' og \'The Children of Húrin\' er selvstændige værker med andre hovedpersoner og andre temaer. Desuden overlapper de hinanden og er derfor slet ikke serielle, som f.eks. C. S. Lewis\' Narnia-bøger er en serie.
\'The Children of Húrin\' er ikke en forløber for \'Silmarillion\', tværtimod er historien med i \'Silmarillion\', men i en kortere udgave. \'Silmarillion\' omhandler hele Tolkiens imaginære verden fra den bliver skabt til slutningen af handlingen i Ringenes Herre og derfor kan den ikke have forløbere.\"

Læs mere i dato, Jyllands-Posten, Politiken, og Berlingske Tidende.

Fakta:
Christopher Tolkien: THE CHILDREN OF HÚRIN. Illustreret af Alan Lee 320 s. indbundet. Diverse udgaver, dansk pris fra 189 kr. og opefter. HarperCollins.
Logged
Macilon
Medlem af Imladris
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 487Re: The Children of Húrin udkommer i dag
« Reply #1 on: April 17, 2007, 11:14:04 »

Lækkert med et kort overblik over medierne Cheesy

Mac
Logged

I dont know half of you half as well as I should like, and I like less than half of you, half as well as you deserve.
Pages: [1] Go Up Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines