Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
April 19, 2015, 19:42:18

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3922 Posts in 482 Topics by 187 Members
Latest Member: Flatbeard
* Home Help Search Calendar Login Register
 91   Generelt / Nyheder / Ringenes Herre i komplet dansk oversættelse udkommer 5. november 2012  on: September 28, 2012, 13:36:49  
Started by Rådet | Last post by Rådet
En ny revideret udgave af "Ringenes Herre" udkommer på Gyldendal 6. november 2012.

Jakob Levinsen har foretaget en grundig revidering af Ida Nyrop Ludvigsens gamle oversættelse, og værket vil omsider komme i en komplet og uforkortet udgave, hvor alle appendikser også er oversat til dansk, oplyser Gyldendal.

Bøgerne vil være udstyret med filmforsider. Og vil være til salg både i en paperbackudgave til 149,95 kr. pr. stk. og en hardbackudgave til 199,95 kr. pr. stk.


 92   Generelt / Nyheder / Kronik: Jakob Levinsen: Fra et hul i jorden til bogbjergets top  on: September 27, 2012, 21:58:19  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Jakob Levinsen fortalte 21. september om sin nye oversættelse af Hobbitten i en kronik i Jyllands-Posten.

"Ved siden alle de elementer, man kan se genbrugt og udfoldet i Ringenes Herre , har Hobbitten også en forhistorie, som kun ganske få mennesker kendte til i 1968, og endnu færre i 1937. Først i 1977, fire år efter Tolkiens død, fik Tolkiens læsere med Silmarillion syn for, at såvel "Hobbitten" som sågar også "Ringenes Herre" i virkeligheden blot var toppe på et langt større, mytologisk isbjerg," skriver han bl.a.

"Hvor stort, det var, har Christopher Tolkien i de efterfølgende 35 år siden yderligere dokumenteret i en lang række kommenterede udgivelser af faderens efterladte tekster, kulminerende med de12 bind i
The History of Middle-Earth (1983-1996). Her omtales Hobbitten imidlertid stort set ikke, hvad der ikke er så paradoksalt, som det set fra Ringenes Herre umiddelbart kan lyde.
Hobbitten var nemlig overhovedet ikke tænkt som en del af mytologien om Midgård eller Middle-Earth, og begrebet optræder ikke i romanen. Først langt senere viste verden mellem Herredet og Det Ensomme Bjerg, og alt derimellem, sig at kunne være en del af Midgård.
Af samme grund har Hobbitten indtil for relativt få år mest været en parentes i Tolkien-forskningen. Først med Douglas Andersons The Annotated Hobbit (1988, 2. udgave 2002) og i særdeleshed John D. Rateliffs tobindsværk The History of the Hobbit (2007) har man for alvor kunnet få overblik over såvel Tolkiens kilder, som hvordan Hobbitten egentlig blev til.
For selv om åbningssætningen angivelig blot opstod spontant - den første manuskriptside er gået tabt - så gjorde fortællingen det ikke. Hobbitterne synes inspirerede af forfatteren E.A. Wyke-Smiths The Marvellous Land of Snergs fra 1925, og i det hele taget trækker Tolkien i sin debutbog en del på en omfattende, men i dag relativt glemt engelsk tradition fra begyndelsen af 1900-tallet for fantastisk litteratur," forklarer Jakob Levinsen i sin kronik.

"(...) Ligeledes er det værd at notere sig, at selv om Hobbitten havde startet tilværelsen som privat godnathistorie, var Tolkiens ambitionsniveau for sin debutroman som samlet kunstværk meget højt. Som beskrevet i Christopher Tolkiens forord lå hans far i lange og til tider højrøstede forhandlinger med forlaget om mængden af illustrationer, farver og grafiske virkemidler i kort og billeder.
Historiens drager, elver og edderkopper er alle gengangere fra "Silmarillion"-materialet, og i Bilbos samtale med Smaug klinger også et direkte ekko af en af dets nøglescener, hvor helten Túrin Turambar taler med dragen Glaurung. Den er for sin del igen hentet fra den middelalderlige Vølsungesaga om Sigurd og dragen Fafner, ligesom i øvrigt i "Hobbitten" både de talende fugle og det ubeskyttede sted på dragens bryst.
Flere steder synes man næsten at kunne - og skal man kunne - høre, hvordan fortællingen ubevidst skifter gear. Det sker første gang for alvor, da Bilbo og dværgene finder de tre bøvede troldes skat, og nogle af sværdene viser sig at stamme fra elverbyen Gondolin, som optrådte i titlen på Tolkiens allerældste mytologiske tekst. Endnu tydeligere sker det i forbindelse med netop elverne, der i Hobbitten fremstår som en sær kombination af nogle småkomiske drilleånder og det højtidelige, magiske folkefærd fra mytologien (og senere Ringenes Herre ).
Nok så vigtigt, ikke mindst i et oversættelsesperspektiv, spiller Hobbitten en afgørende rolle for Tolkiens sproglige bevidsthed. "Silmarillion"-materialet er holdt i en højstemt, stiliseret sagatone, som Tolkien aldrig fik det bragt ud over, og som har gjort de posthume udgivelser svært tilgængelige for mange.
I et sent brev fra 1960'erne, altså længe efter udgivelsen af Ringenes Herre , antyder han allerede selv tvivl, om ikke tiden (og indirekte han selv) i det hele taget er løbet fra dette projekt.
For helt tilbage i Hobbitten begyndte den professionelle sprogforsker at udvikle den mangfoldighed af bevidst forskellige, sproglige lag, som senere blev et bærende element i Ringenes Herre . Det markeres første gang i den direkte fremhævelse i kapitel et af, at dværgenes anfører Thorin Egeskjold taler selvhøjtideligt og umådelig omstændeligt, fordi han »var en meget betydningsfuld dværg«.
Det sættes direkte over for Bilbos snusfornuftige høflighed. Senere følger blandt andet troldene med deres tumpede og tidstypisk karikerede proletarsprog (i originaludgaven taler de en slags cockney-engelsk), elvernes svævende drilleremser, Gollums hvislende intrigemageri og sssnak med sssig ssselv, Smaugs rå magtbrynde og oldermandens slebne intrigemageri, der peger frem mod troldmanden Sarumans manipulationer i Ringenes Herre .
Den kreative udfordring for en oversættelse bliver dermed også at ramme de skiftende sproglejer, så romanens skiftevis improviserede og afmålte karakter træder frem. På samme måde har de mange indlagte sange hver deres intrikate rimmønster, så der eksempelvis er forskel på dværgenes dystre minder om deres tabte hjemland i "Fjernt over tåget bjerg og dal", elvernes fjollesang og Bilbos provokerende lokkesang for kæmpeedderkopperne.
At spillet mellem de sproglige lag mestres langt mere bevidst og perfektioneret i Ringenes Herre , er åbenlyst.
Men netop de højlydte sammenstød og brudflader i Hobbitten viser, i hvor høj grad det er fra et hobbithul i jorden, at den bevægelse blev sat i gang, som hen ad vejen fik bragt Tolkiens mytologi ind i Midgårds nutid og i romankunsten."

Læs kronikken i sin helhed i Jyllands-Posten.

 93   Generelt / Nyheder / 5. november 2012: Bri indtager Fantask i København  on: September 27, 2012, 08:08:56  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Mandag den 5. november    kl. 18:30-20, indtager Bri - Tolkienselskabet i København - butikken Fantask i Skt. Peders Stræde 18. Her kan du lytte til hyggelig højtlæsning af Tolkiens "Hobbitten", smage på hobbitbagværk, deltage i konkurrencer mv. Uanset om du er nybegynder eller velbevandret i Tolkiens forfatterskab, er du hjertelig velkommen.

Arrangementet er et led i festivalen "Kbh læser".

 94   Generelt / Nyheder / Ny  on: September 19, 2012, 13:33:10  
Started by Rådet | Last post by Rådet

 95   Generelt / Nyheder / Tolkien læsedag på Arken  on: March 07, 2012, 20:33:52  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Bri har i år fået ikke mindre end hoffets godkendelse på, at vi stiller op i vores festlige dragter og læser op af Hobitten under Dronning Margrethe IIs Tolkien illustrationer på Arken i Ishøj.

Arrangementet foregår den 25. marts 2012 13:00 til 15:00.

Alle er meget velkomne!

 96   Generelt / Nyheder / Foredrag om Tolkien på Fantasticon  on: November 04, 2011, 17:12:00  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Lørdag den 5. november:
12:00-12:30 Tolkien – Manden Bag Ringen (foredrag)

Jan Nygreen fra foreningen Bri fortæller om hvem J.R.R. Tolkien var, hvorfor han skrev Hobbiten og Ringenes Herre, og hvilke ting og personer i hans liv der havde direkte indflydelse på bøgerne.

 97   Medie / Andre fortolkninger / Re: Samleri  on: September 29, 2011, 19:21:17  
Started by Lathspell | Last post by pippin
Hej

JEg støder også på ting en gang imellem, men mit samleri er ikke så stort som det var en gang.

Kim

 98   Medie / Andre fortolkninger / Samleri  on: September 24, 2011, 23:15:36  
Started by Lathspell | Last post by Lathspell
Jeg er en stor samler af især tegneserier, men også SF og fantasy, især Tolkien-relateret materiale. Jeg køber ikke de dyre ting, som bliver annonceret på nettet, f.eks. på theonering.net, men holder mig tilloppemarkedsfund o.l.
Idag fandt jeg i den stedlige Røde Kors-butik en Eventyret om Ringen-udgave fra 1968, godt nok en biblioteksbog, men alligevel en dansk førsteudgave. Så var jeg på kræmmermarked i Mørkøv om eftermiddagen, hvor der var en håndfuld action-figurer: Denethor, Merry, Gandalf og Gollum samt en af de to Argonath-bogstøtter fra det eksklusive FotR-bokssæt, jeg mangler. Jeg har TT- og RotK-bokssættene.
Er der andre, der har sjove ting at fortælle om i samler-regi?

 99   Generelt / Nyheder / Film med Tolkien på vej  on: August 15, 2011, 19:30:01  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Der er en ny fiktionsfilm på vej, hvori Tolkien er med som en karakter. Den hedder forøvrigt Mirkwood (DK: Dunkelskov/Mørkved), som er den skov dværgene og Bilbo rejser igennem i Hobbitten.

 100   Tolkien og hans forfatterskab / Den Tredie Alder / Re: Rammas Echor  on: April 22, 2011, 18:09:48  
Started by Lathspell | Last post by Gryfgory
"It is not clear when the Rammas Echor was built. According to the text it was "after Ithilien fell under the shadow of their Enemy." (RotK, p. 22) This could be taken to mean when the Nazgul captured Minas Ithil in 2002 of the Third Age, or when Uruks attacked Ithilien in 2901, or when the last inhabitants of Ithilien fled in 2954.

But according to Tolkien's unfinished index the Rammas Echor was built during the reign of Denethor II, who became Steward in 2984. (Reader's Companion, p. 512) In order to reconcile this with the statement in the text, the wall may have been built as late as 3018 after Sauron's forces recaptured Osgiliath in June. In this case, the work being done on the wall on March 9, 3019, may have been the completion of the Rammas Echor rather than repairs to a damaged section."

http://www.tuckborough.net

Der er lidt forskellige opfattelser, men det passer fint med hvad du antyder. Uanset hvor sent det blev bygget, er det nærliggende at tro, at det var i Denethor II's tid.


Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines