Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
July 02, 2015, 07:20:14

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3930 Posts in 490 Topics by 187 Members
Latest Member: Flatbeard
* Home Help Search Calendar Login Register
 91   Generelt / Nyheder / "Filmland": Førsteindtryk af filmatiseringen af 1. del af "Hobitten"  on: December 11, 2012, 11:36:01  
Started by Rådet | Last post by Rådet
I "Filmland" med Per Juul Carlsen taler jeg onsdag 12. december kl. 13.03 med Nanna Mogensen om mine forventninger og førsteindtryk af Peter Jacksons filmatisering af første del af "Hobbitten", da jeg var på pressevisningen af filmen i Cinemaxx på Fisketorvet i København i mandags.

Jeg anmelder også filmen her på imladris.dk. Anmeldelsen må dog først offentliggøres natten til onsdag, hvor filmen får dansk biografpremiere.

 92   Generelt / Nyheder / "Skønlitteratur på P1" handler 12. december 2012 om Jakob Levinsens nyoversættelse  on: December 11, 2012, 11:31:11  
Started by Rådet | Last post by Rådet
I "Skønlitteratur på P1" 12. december kl. 14.03 interviewer Nanna Mogensen mig om Jakob Levinsens nyoversættelse af Hobbitten.

 93   Generelt / Nyheder / Nyoversættelse af Hobbitten anmeldt på Litteratursiden.dk  on: November 23, 2012, 18:58:10  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Jens Rasmussen anmeldte 16. november den nye danske oversættelse af Hobbitten af Jakob Levinsen.

Han skriver bl.a: "Denne udgave, som er oversat er Jakob Levinsen, ligger tættere på Tolkiens finurlige engelsk end den første fra 1969."

 94   Generelt / Nyheder / Flyv med elverne til New Zealand  on: November 06, 2012, 22:01:09  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Air New Zealand har kreeret en sikkerhedsvideo, der er noget ud over det sædvanlige! Tag med på en rejse med elvere, dværge og hobbitter til landet, hvor hobbitfeberen snart vil rase. Man kan oven i købet vinde en billet til New Zealand.

 95   Generelt / Nyheder / Hobbitterne invaderer Fantask  on: October 26, 2012, 19:43:51  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Mandag d. 5. november 2012
kl. 18.30-20, Fantask, Skt. Peders Stræde 18
For både børn og voksne. Pris: Gratis.

Denne aften omdanner Bri - Tolkienselskabet i København Fantask til et hyggeligt hobbithul. Her kan du møde en hobbit, lytte til hyggelig højtlæsning af Tolkiens ’Hobbitten’, smage på hobbitbagværk, deltage i konkurrencer mv. Uanset om du er nybegynder eller velbevandret i Tolkiens forfatterskab, er du hjertelig velkommen.

 96   Generelt / Nyheder / Ny Tolkienbog på vej  on: October 09, 2012, 16:24:48  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Der er igen nogen der har støvet en af Tolkiens manuskripter af og udgiver den i en bog. Denne gang er det Tolkiens lange digt om Kong Arthurs fald. Bogen ”The Fall of Arthur” skulle udkomme til maj.

 97   Generelt / Nyheder / "The Hobbit. An Unexpected Journey" af Jude Fisher udkommer på Gyldendal 1. november 2012  on: October 02, 2012, 11:47:11  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"The Hobbit. An Unexpected Journey - En guide i billeder" udkommer i anledning a filmatiseringen af Tolkiens "Hobbitten". Peter Jacksons filmatisering er en af de mest imødesete film i 2012 - i storslået 3D og med de utroligt succesrige "Ringenes Herre"-filmatiseringer samt et kollosalt markedsføringsapparat i ryggen. Filmatiseringen er delt i tre - første del har premiere 12. dec. 2012, anden del i december 2013 og tredje del i sommeren 2014.
"En guide i billeder", 72 indbundne sider, gengiver i tekst og superlækre filmbilleder filmens  karakterer og handling frem til slutningen af film 1. Bogen vil på samme tid appellere til "traditionelle" Tolkien-fans, idet teksten er forfattet af mangeåring Tolkien-redaktør Jude Fisher, og til fans af Ringenes Herre-filmene, som imødeser premieren på "Hobbitten".

Udgivelsen er en oplagt souvenir til filmens fans, men fungerer også flot som teaser inden filmens premiere. Den vil indføje sig som en naturlig del af den stærke markedsføring af filmen, som vil præge kulturmediebilledet i efteråret frem til premieren.

Den er oversat af Jakob Levinsen og vejledende pris er 149,95 kr.

 98   Generelt / Nyheder / Ringenes Herre i komplet dansk oversættelse udkommer 5. november 2012  on: September 28, 2012, 13:37:25  
Started by Rådet | Last post by Rådet
En ny revideret udgave af "Ringenes Herre" udkommer på Gyldendal 6. november 2012.

Jakob Levinsen har foretaget en grundig revidering af Ida Nyrop Ludvigsens gamle oversættelse, og værket vil omsider komme i en komplet og uforkortet udgave, hvor alle appendikser også er oversat til dansk, oplyser Gyldendal.

Bøgerne vil være udstyret med filmforsider. Og vil være til salg både i en paperbackudgave til 149,95 kr. pr. stk. og en hardbackudgave til 199,95 kr. pr. stk.


 99   Generelt / Nyheder / Ringenes Herre i komplet dansk oversættelse udkommer 5. november 2012  on: September 28, 2012, 13:36:49  
Started by Rådet | Last post by Rådet
En ny revideret udgave af "Ringenes Herre" udkommer på Gyldendal 6. november 2012.

Jakob Levinsen har foretaget en grundig revidering af Ida Nyrop Ludvigsens gamle oversættelse, og værket vil omsider komme i en komplet og uforkortet udgave, hvor alle appendikser også er oversat til dansk, oplyser Gyldendal.

Bøgerne vil være udstyret med filmforsider. Og vil være til salg både i en paperbackudgave til 149,95 kr. pr. stk. og en hardbackudgave til 199,95 kr. pr. stk.


 100   Generelt / Nyheder / Kronik: Jakob Levinsen: Fra et hul i jorden til bogbjergets top  on: September 27, 2012, 21:58:19  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Jakob Levinsen fortalte 21. september om sin nye oversættelse af Hobbitten i en kronik i Jyllands-Posten.

"Ved siden alle de elementer, man kan se genbrugt og udfoldet i Ringenes Herre , har Hobbitten også en forhistorie, som kun ganske få mennesker kendte til i 1968, og endnu færre i 1937. Først i 1977, fire år efter Tolkiens død, fik Tolkiens læsere med Silmarillion syn for, at såvel "Hobbitten" som sågar også "Ringenes Herre" i virkeligheden blot var toppe på et langt større, mytologisk isbjerg," skriver han bl.a.

"Hvor stort, det var, har Christopher Tolkien i de efterfølgende 35 år siden yderligere dokumenteret i en lang række kommenterede udgivelser af faderens efterladte tekster, kulminerende med de12 bind i
The History of Middle-Earth (1983-1996). Her omtales Hobbitten imidlertid stort set ikke, hvad der ikke er så paradoksalt, som det set fra Ringenes Herre umiddelbart kan lyde.
Hobbitten var nemlig overhovedet ikke tænkt som en del af mytologien om Midgård eller Middle-Earth, og begrebet optræder ikke i romanen. Først langt senere viste verden mellem Herredet og Det Ensomme Bjerg, og alt derimellem, sig at kunne være en del af Midgård.
Af samme grund har Hobbitten indtil for relativt få år mest været en parentes i Tolkien-forskningen. Først med Douglas Andersons The Annotated Hobbit (1988, 2. udgave 2002) og i særdeleshed John D. Rateliffs tobindsværk The History of the Hobbit (2007) har man for alvor kunnet få overblik over såvel Tolkiens kilder, som hvordan Hobbitten egentlig blev til.
For selv om åbningssætningen angivelig blot opstod spontant - den første manuskriptside er gået tabt - så gjorde fortællingen det ikke. Hobbitterne synes inspirerede af forfatteren E.A. Wyke-Smiths The Marvellous Land of Snergs fra 1925, og i det hele taget trækker Tolkien i sin debutbog en del på en omfattende, men i dag relativt glemt engelsk tradition fra begyndelsen af 1900-tallet for fantastisk litteratur," forklarer Jakob Levinsen i sin kronik.

"(...) Ligeledes er det værd at notere sig, at selv om Hobbitten havde startet tilværelsen som privat godnathistorie, var Tolkiens ambitionsniveau for sin debutroman som samlet kunstværk meget højt. Som beskrevet i Christopher Tolkiens forord lå hans far i lange og til tider højrøstede forhandlinger med forlaget om mængden af illustrationer, farver og grafiske virkemidler i kort og billeder.
Historiens drager, elver og edderkopper er alle gengangere fra "Silmarillion"-materialet, og i Bilbos samtale med Smaug klinger også et direkte ekko af en af dets nøglescener, hvor helten Túrin Turambar taler med dragen Glaurung. Den er for sin del igen hentet fra den middelalderlige Vølsungesaga om Sigurd og dragen Fafner, ligesom i øvrigt i "Hobbitten" både de talende fugle og det ubeskyttede sted på dragens bryst.
Flere steder synes man næsten at kunne - og skal man kunne - høre, hvordan fortællingen ubevidst skifter gear. Det sker første gang for alvor, da Bilbo og dværgene finder de tre bøvede troldes skat, og nogle af sværdene viser sig at stamme fra elverbyen Gondolin, som optrådte i titlen på Tolkiens allerældste mytologiske tekst. Endnu tydeligere sker det i forbindelse med netop elverne, der i Hobbitten fremstår som en sær kombination af nogle småkomiske drilleånder og det højtidelige, magiske folkefærd fra mytologien (og senere Ringenes Herre ).
Nok så vigtigt, ikke mindst i et oversættelsesperspektiv, spiller Hobbitten en afgørende rolle for Tolkiens sproglige bevidsthed. "Silmarillion"-materialet er holdt i en højstemt, stiliseret sagatone, som Tolkien aldrig fik det bragt ud over, og som har gjort de posthume udgivelser svært tilgængelige for mange.
I et sent brev fra 1960'erne, altså længe efter udgivelsen af Ringenes Herre , antyder han allerede selv tvivl, om ikke tiden (og indirekte han selv) i det hele taget er løbet fra dette projekt.
For helt tilbage i Hobbitten begyndte den professionelle sprogforsker at udvikle den mangfoldighed af bevidst forskellige, sproglige lag, som senere blev et bærende element i Ringenes Herre . Det markeres første gang i den direkte fremhævelse i kapitel et af, at dværgenes anfører Thorin Egeskjold taler selvhøjtideligt og umådelig omstændeligt, fordi han »var en meget betydningsfuld dværg«.
Det sættes direkte over for Bilbos snusfornuftige høflighed. Senere følger blandt andet troldene med deres tumpede og tidstypisk karikerede proletarsprog (i originaludgaven taler de en slags cockney-engelsk), elvernes svævende drilleremser, Gollums hvislende intrigemageri og sssnak med sssig ssselv, Smaugs rå magtbrynde og oldermandens slebne intrigemageri, der peger frem mod troldmanden Sarumans manipulationer i Ringenes Herre .
Den kreative udfordring for en oversættelse bliver dermed også at ramme de skiftende sproglejer, så romanens skiftevis improviserede og afmålte karakter træder frem. På samme måde har de mange indlagte sange hver deres intrikate rimmønster, så der eksempelvis er forskel på dværgenes dystre minder om deres tabte hjemland i "Fjernt over tåget bjerg og dal", elvernes fjollesang og Bilbos provokerende lokkesang for kæmpeedderkopperne.
At spillet mellem de sproglige lag mestres langt mere bevidst og perfektioneret i Ringenes Herre , er åbenlyst.
Men netop de højlydte sammenstød og brudflader i Hobbitten viser, i hvor høj grad det er fra et hobbithul i jorden, at den bevægelse blev sat i gang, som hen ad vejen fik bragt Tolkiens mytologi ind i Midgårds nutid og i romankunsten."

Læs kronikken i sin helhed i Jyllands-Posten.


Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines