Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
February 21, 2018, 20:54:08

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3954 Posts in 508 Topics by 192 Members
Latest Member: Nuwingi
* Home Help Search Calendar Login Register
 81   Generelt / Nyheder / Foredrag i Nakskov: "Et eventyr med Tolkien"  on: October 18, 2013, 10:25:51  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Er du tilfældigvis i Nakskov i morgen, lørdag, holder jeg et foredrag på biblioteket kl. 13.30 under overskriften "Et eventyr med Tolkien".

Oplægget lyder således:

"John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) var professor i engelsk sprog og litteratur, da han skrev sine eventyrlige fortællinger om hobbitter, orker og elverfolk. Den pæne gentleman viste sig at være alt andet end kedelig, for bag det ydre glimt af en tør professor, gemte der sig en sprudlende fantasi og en stor glød for sprog og mytologi. Tolkiens kendteste værker er Hobbitten (1937), Ringenes Herre (1954-55) og den posthumt udgivne Silmarillion (1977), og da han døde i 1973, 81 år gammel, var hans livsværk allerede blevet en levende del af den nutidige mytologi – og intet tyder på, at han nogen sinde vil blive glemt!

Lars-Terje Lysemose er journalist og var i 1992 medstifter af Imladris – Danmarks Tolkienforening. Hans store passion for Tolkiens eventyr har ført ham til USA, hvor han har gransket og bladret i Tolkiens originale manuskripter, til Oxford i England, hvor han har mødt to af Tolkiens voksne børn, og til New Zealand, hvor han i år 2000 var ude på flere af filmsættene til Peter Jacksons filmatisering af "Ringenes Herre". Senest har Lars-Terje i forbindelse med filmatiseringen af "Hobbitten" medvirket i en række radioprogrammer om Tolkien og blev fx udnævnt til intet mindre end ugens orakel af Sara og David på P3!

Lars-Terje vil fortælle både om hobbitternes far og om sine egne eventyr. Og så kaster han gerne lys over spørgsmålet om, hvorvidt elvere egentlig har spidse ører."

 82   Tolkien og hans forfatterskab / Tolkiens Mytologi / Re: Grey Havens  on: October 07, 2013, 23:30:55  
Started by Hrorvendel | Last post by Hrorvendel
Nå, det lader til, at Children of Hurin og Beren og Luthien m.m. finder sted i The First Age, og så er den Middle-Earth, vi kender fra LOTR og The Third Age, også skueplads for The Second Age, hvori der bare ikke rigtig sker noget. Men nu læser jeg The Silmarillion for anden gang og finder ud af det.

 83   Medie / Peter Jacksons filmatisering af "Ringenes Herre" / Hobbitten 1 er en skandale  on: October 06, 2013, 00:49:15  
Started by Hrorvendel | Last post by Hrorvendel
Jeg har læst indlæggene om Jacksons filmatisering af "Hobbitten", men det sidste var fra februar 2013, så "moderator" opfordrede mig til at starte et nyt emne; overskriften siger vist det meste. Nu har jeg netop genlæst bogen og indrømmer, at The Necromancer, som Tolkien i brev til forlægger i indledning til The Silmarillion erklærer er identisk med Sauron, spiller en vis rolle, idet Gandalf er optaget af kampen mod The Necromancer, mens Bilbo og dværgene går gennem alle mulige trængsler. Så frygter jeg for Hobbitten 2 og 3, for i Hobbitten 1 gæsteoptræder Saruman og Galadriel jo fuldstændig latterligt, og så er der Bolg the Goblin, der i filmen er sin egen far, Azog, og som man kan forvente tildeles en hovedrolle i Hobbitten 3, og Jackson vil uden tvivl hævde, at denne Azog er styret af Saruman - der efter min bedste overbevisning på dette tidspunkt ikke så meget som overvejer at slå ind på skurkebanen. I Jacksons univers er man enten god eller ond, alle der ikke er med os er imod os og i ledtog med Sauron. Dette er et ødelæggende og deprimerende attentat på Tolkiens verden, hvor naturkræfter som f.eks. Cahadras the Mountain, men sandelig også enterne og Bombadil, suverænt selv bestemmer, hvem de "holder med". Ikke desto mindre var og er jeg begejstret for Ringene-filmen, men Hobbitten blander det hele sammen og det bliver sikkert værre endnu. Jeg har ikke sympati med de stakler, der er nødt til at knytte forbindelse mellem Hobbitten og Ringene, de kan bare læse bøgerne og forstå.

 84   Tolkien og hans forfatterskab / Tolkiens Mytologi / Grey Havens  on: October 05, 2013, 18:56:12  
Started by Hrorvendel | Last post by Hrorvendel
I Tolkiens brev til en forlægger i indledningen side xx (20) i den engelske paperback The Silmarillion skriver han, idet han er nået til at tale om The Second Age, at elverfolk jo kunne sejle vestpå fra The Grey Havens, når som helst de havde lyst. Men jeg troede, at den del af Middle-Earth, hvorpå f.eks. Hurin lever i The Second Age, var landfast med Middle-Earth længere vestpå, som vi kender den fra LOTR, således at det var umuligt at sejle derfra. Jeg formoder, at landet vest for Third Age Middle-Earth går under, når The Second Age er slut, og så kan man sejle. Ellers må han mene, "sejle" i ren metafysisk forstand og det ligner ham ikke.

 85   Generelt / Nyheder / Ny bog af Tolkien udkommer på dansk  on: October 01, 2013, 15:31:11  
Started by Rådet | Last post by Rådet
4. oktober udkommer J.R.R. Tolkiens bog "Arthurs fald" på Gyldendal. Bogen udkom på engelsk tidligere i år, redigeret af Christopher Tolkien, og kommer i en oversættelse af Jakob Levinsen.

 86   Tolkien og hans forfatterskab / Andre / Re: King Arhtur  on: August 08, 2013, 13:30:57  
Started by Arien | Last post by Merry
Jeg skal snart til at læse den. Hvad mener du med "tilblivelsen"? Det har været annonceret længe, at bogen var undervejs. Christopher Tolkien er i øvrigt noget oppe i årene efterhånden, så mon ikke det er den sidste bog, han redigerer?

 87   Medie / Andre fortolkninger / ´S'Ranas Stav  on: July 11, 2013, 18:58:43  
Started by Lathspell | Last post by Lathspell
For mange år siden, faktisk samme år, jeg læste Ringenes Herre første gang, gik jeg igang med en tegneserie sammen med Rune T. Kidde (hvilket gav sig udslag i, at jeg anbefalede ham at læse Tolkiens bøger, som senere førte til hans to radiofortolkninger af Hobbitten og RH). Serien, der hed S'Ranas Stav, var en lidt banal historie om 8 troldmænd, der kæmpede mod en dæmon, men stærkt inspireret af Tolkien var denne dæmon nærmest en Balrog, komplet med flammesværd og pisk, også andre elementer af serien var Tolkien-inspireret. Rune fik aldrig tegnet serien færdig og blev senere blind, men jeg har fået over tyve dygtige tegnere til hjælp, og den er nu udgivet som HC-album på Forlaget Fabel:  http://forlaget-fabel.dk/. Hvis nogen er interesseret, kan den bestilles direkte fra mig med dedikation fra Rune og mig på bestilling@willy-centret.dk. 64 sider SH, pris 99,- + porto 40,-
Om ikke andet kan det være interessant at se 15 danske tegneres fortolkninger af Balroggen Cool

 88   Tolkien og hans forfatterskab / Andre / King Arhtur  on: May 23, 2013, 12:36:15  
Started by Arien | Last post by Arien
Det ser ud til vi har fået endnu en Tolkien bog! Denne gang om sagnet om Kong Arthur.

Er der nogen der kender til tilblivelsen af denne bog? Igen er det Christopher Tolkien der har redigeret. Ham skylder vi efterhånden en hel del Smiley


 89   Tolkien og hans forfatterskab / Tolkiens Mytologi / Re: Bøger  on: May 10, 2013, 23:13:08  
Started by Andreas89 | Last post by Pengolodh
Hej Andreas

Det er en finurlig besked du skriver. Du gider ikke læse Ringenes Herre fordi du ved hvordan den ender. Men du vil gerne læse Tolkiens bøger. Det er lidt ligesom at interessere sig for kristendommen, men ikke ville læse Bibelen, fordi man ved den ender med at Jesus dør og genopstår.

Måske vil du bliver overrasket over hvad du kan opleve ved at læse Ringenes Herre, selv om du tror du kender den allerede.

Hilsener,
Peter

 90   Tolkien og hans forfatterskab / Tolkiens Mytologi / Re: Bøger  on: April 26, 2013, 15:25:58  
Started by Andreas89 | Last post by Merry
Hvis du ikke er den store "læseorm", som du siger, er det måske nogle af de mindre værker, du skal kaste dig over.

Korte eventyr er fx "Hobbitten", "Niels Bonde fra Bol", "Smeden fra Store Wotton", som alle er forholdsvis let at læse. Hvis du interesserer dig mere for sagn og legender, kunne et bud være "Silmarillion" eller "Efterladte historier".


Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines