Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
February 18, 2018, 12:51:59

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3954 Posts in 508 Topics by 192 Members
Latest Member: Nuwingi
* Home Help Search Calendar Login Register
 41   Generelt / Nyheder / Bulder og brag. Benjamin Krasnik og Philip Christoffersen om den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 16:05:18  
Started by Rådet | Last post by Rådet
I Kristeligt Dagblad skriver Benjamin Krasnik og Philip Christoffersen 10. december om den sidste Hobbitten-film i Jacksons trilogi:

"Tolkien var med i Første Verdenskrig ved slaget ved Sommes, og krigen spiller til dels ind i Hobbitten, men mere i det overordnede mytologiske univers. Krigen påvirkede mange britiske forfattere, som opfandt en slags antihelt. Hobbittens betydning i Tolkiens værk kan ikke overvurderes, og lige præcis opfindelsen af ordet hobbit blev afgørende. Han indfører figuren, der åndeligt oplever det mytologiske univers i knæhøjde og agerer på en anden måde. De har en meget moderne måde at betragte verden og løse konflikter på, så det ikke bare ender i kaos, massakre, æresbegreber og almindelig ondskab. Bilbo bliver en slags Odysseus-figur, der klarer sig med list ved siden af de utallige selvhøjtidelige dværge. Hobbitten er på godt og ondt en godnathistorie, som starter gemytligt og gradvist vokser sig stor, mørk og episk og tragisk mod slutningen. Den er anderledes spontan og mundtlig end de senere værker. Hobbitten er en slags jazzimprovisation, hvor Ringenes Herre er en symfoni og hvert et ord anbragt med en pincet. Filmene er teknisk virtuose, men historien har det med at forsvinde i bulder og brag. Hvor Ringenes Herre er et enormt epos med mange handlingstråde, er Hobbitten grundlæggende en lille roadmovie, der kun følger Bilbos synsvinkel."

Læs mere i Kristeligt Dagblad.

 42   Generelt / Nyheder / Christian Friis om den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 15:57:30  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Trods filmens afvigelser fra bogen, som tilstedeværelsen af elverne Legolas (Orlando Bloom) og Tauriel (Evangeline Lilly), formår Peter Jackson på fornemmeste vis at kæde og flette alle filmene sammen. Og det giver point. Man bør med andre ord lade være med at fokusere på de "historiske ukorrektheder" og i stedet læne sig tilbage, løsne de knyttede næver og sænke de spændte skuldre -og lade sig overvælde. Men ingen ros uden ris. Peter Jackson har -i hvert fald i Tolkien-filmene -en kedelig tendens til ikke blot at lave én men derimod mange slutninger.Bedst som man tror, at filmen er slut, blænder lyset op igen og historien fortsætter."

Sådan skriver Christian Friis i sin anmeldelse af den tredje Hobbitten-film i Fyns Amts Avis og Fyens Stifstidende 10. december. Læs anmeldelsen i sin helhed i Fyns Amts Avis/Fyens Stifstidende.

 43   Generelt / Nyheder / Bo Green Jensen om den tredje Hobbitten-film i Weekendavisen  on: December 16, 2014, 15:53:07  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Sytten timer og tyve minutter. Det er den spilletid, som filmskaberen Peter Jackson har brugt på at genskabe J. R. R. Tolkiens univers. Verden er fuld af begejstrede fans, der elsker Hobbitten og Ringenes Herre, men Peter Jackson må være den største. Han har brugt 13 år af sit liv på at genfortælle en anden mands bøger."

Sådan indleder Bo Green Jensen sin anmeldelse af den tredje Hobbitten-film i Weekendavisen 12. december.

"Hobbitten er mørkere på film end som bog, for Jackson har fyldt historien med stof, som ikke kom med i Ringenes Herre. Mange ting er fundet i Tolkiens øvrige skrifter. Endvidere har han og hustru og medforfatter Fran Walsh skabt en række forløb og figurer, som slet ikke findes hos Tolkien. For eksempel er et af de gode steder i Femhæreslaget en konfrontation mellem Gandalf, Galadriel, Saruman og herren over alt mørke, Sauron, der som en anden Voldemort er ved at tage form og vinde terrræn.Galadriel bliver mørkeblå og dæmonisk at se på, da hun driver Sauron tilbage.Det er flot, men det har intet med Hobbitten at gøre. Det samme gælder kærligheden mellem Tauriel og Kili. Hvis skovelveren havde optrådt hos Tolkien, ville hun med sikkerhed ikke have forelsket sig i dværgen. Elverne er lysvæsener, som eksisterer i en anden målestok.MAN kunne lave en liste på syv kilometer over ting, der ikke er som hos Tolkien. Der kommer dog et punkt, hvor det holder op med at spille en rolle, om filmen er trofast over for bogen.Det gik op for mig, mens jeg så Femhæreslaget.Slaget ved Det Ensomme Bjerg er noget rod. Der skal ikke være orker med. Vi er slet ikke nået dertil endnu. Men det fungerer på sine egne betingelser, og det lykkes i en fornem slutning at føre fortællingen tilbage (eller frem) til dér, hvor eventyret begynder. Filmens slutbillede viser Bilbos kort over Midgård, som Tolkien selv tegnede det. Så har jeg ikke røbet for meget. Blot, at Ringenes Herre starter om lidt," skriver han bl.a. og konkluderer:

"Fantastisk mange orker dør på forfærdelig vis. De bliver flået, hakket og skåret i stykker. Fordi der er så mange, er det let at se dem dø. De er som fjendens soldater i gammeldags krigsfilm. Alligevel må man spørge, om det havde behøvet at være så grimt. For Sauron har livet ikke værdi. Somme tider bakker filmen ham op.Som den første film i serien bruger Femhæreslaget "kun" to timer og tyve minutter på at nå til vejs ende. Den koncentrerer sig om slaget og undlader at foretage afstikkere til andre spor i handlingen. Af samme grund kan krigen blive lidt ensformig. Der er ingenting at klippe til, bare flere døde og mere kamptummel. Efter alle seks film vil jeg sige, at det fortsat er bøgerne, du skal læse, hvis du vil ind i sjælen af værket. Der er steder, hvor filmserien rammer tonen hos Tolkien, og der er steder, hvor den er mere effektiv end Tolkien. Men nogle lag mangler helt og aldeles, for eksempel det meste af eventyrsuset og hyggen i Herredet."

Læs anmeldelsen i sin helhed i Weekendavisen.

 44   Generelt / Nyheder / Nanna Münster Kinch om Hobbitten i Kristeligt Dagblad  on: December 16, 2014, 15:45:10  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Historien om Bilbo, den usandsynlige helt, er grundlæggende historien om os, mener cand. mag. og Tolkien-entusiast Nanna Münster Kinch. Hun ser Bilbo som en metafor for den moderne, jævne engelske borger, der helst ville sidde derhjemme og drikke te, men som så bliver hvirvlet ind i et stort helteunivers med krige, guld og drager.Når Bilbo befinder sig i de mest omtumlede begivenheder, og dem er der mange af, ønsker han sig ofte tilbage i sin trygge hule. Der er en sjov scene til sidst i bogen, hvor nogle af disse eventyrlige personligheder i meget højspændte vendinger fortæller Bilbo, at skulle hans vej nogensinde komme forbi deres slotte, så er han meget velkommen indenfor." Hvortil Bilbo svarer, at skulle de komme forbi hans hule i jorden, så er de også meget velkomne til at komme ind og få en kop te," siger Nanna Münster Kinch.Bogen er skrevet som Bilbos egne erindringer med den rigtige titel " Hobbitten. eller Ud og hjem igen".Tolkiens historie om hobbitten er præget af Første Verdenskrig og mellemkrigstiden, og andre peger på, at hobbitterne er inspireret af de modige britiske soldater, der kæmpede bravt mod omverdenens store og onde kræfter."

Sådan skriver Philip Christoffersen og Benjamin Krasnik i en artikel i Kristeligt Dagblad 10. december. Læs artiklen i sin helhed i Kristeligt Dagblad.


 45   Generelt / Nyheder / Kim Skotte om den tredje Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 15:40:33  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Det er fuldbragt. Peter Jackson har støbt Hobbitten ind i Ring-trilogiens mytologi og med 3eren Femhæreslaget definitivt forvandlet et rask lille eventyr til en fuldtonet ouverture til dramaet, der i Ringenes herre-trilogien kulminerede med slaget foran Gondor og Mordors fald. Missionen er fuldført. Men spørgsmålet er til hvilken pris? For i sin filmatisering af Hobbitten har Peter Jackson hele tiden haft to nagende udfordringer. Nemlig format og tonefald. Det var naturligt, at J. R. R. Tolkiens store episke fantasy-drama  Ringenes herre blev til tre spillefilm. Det kunne stoffet mageligt klare. Det kunne næppe gøres kortere, og slutresultatet føltes snarere for kortfattet end for langstrakt. Men at forvandle den lille roman Hobbitten til tre granvoksne og lange spillefilm er en beslutning, det har krævet den helt store cykelpumpe-aktivitet fra Jacksons side at føre ud i livet. At Femhæreslaget er blevet en dramatisk finale, ændrer ikke afgørende ved min konklusion. Havde Peter Jackson lavet  Hobbitten som én film, kunne det være blevet et festligt og fornøjeligt brag af en eventyrfilm. I stedet for at ende som en forvokset blanding af festfyrværkeri og fuser. En bog, som består af en stribe kulørte eventyr afviklet i rask tempo, er forsøgt forvandlet til et storslået epos. Men man kan ikke bare uden videre veksle barnlig charme og rask trav til patos og storladen, skæbnetung gestus. Ikke at jeg ikke kan følge Peter Jacksons logik. Hvis Tolkien havde skrevet  Hobbitten efter Ringenes herre og ikke 17 år tidligere, havde den muligvis lignet Jacksons film. Men det gjorde han altså ikke. Set med mine Tolkien-læserøjne er Jacksons filmatisering en tvivlsom affære. Set med mine filmanmelderøjne er den slet og ret forvokset," skriver Kim Skotte i sin anmedelse af den tredje film i trilogien i Politiken 10. december. Alligevel giver han filmen hele fire hjerter.

"Hobbitten er på ingen måde på niveau med Ringenes herre, men er kommet til at ligne den for meget til at kunne være noget for sig selv. Problemerne var især akavede i 2eren Dragen Smaugs ødemark, hvor dværgenes tønderidt på flugten fra elverkongen Thranduils skovfæstning lignede et fjollet computerspil, der var gået hjemmefra og faret vild. Et skoleeksempel på, at tragedie og komedie godt kan tage på udflugt sammen, mens jovial humor og patos er og bliver umage legekammerater. Mindst lige så umage som dværge og elver, kunne man tilføje. For den til lejligheden opfundne kærlighedshistorie mellem dværgen Kili og den smækkert rødtoppede elverpige Tauriel (Evenageline Lilly), som for alvor bliver varmet op i  Femhæreslaget, er regulær helligbrøde. At Legolas og Gimli i  Ringenes herre bliver venner, er netop undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er hele pointen. Så det er slemt nok med noget så upassende som en lækkerdværg spillet af Aidan Turner, men romantisk raceblanding mellem dværge og elver er altså lige skrap nok kost for en gammel Midgårds-logerende! Jeg synes, Peter Jacksons projekt er forfejlet både mht. tonefald og format, men han lykkes på andre områder," lyder hans konklusion.

Læs anmeldelsen i sin helhed i Politiken.

 46   Generelt / Nyheder / Kim Skotte om den tredje Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 15:39:54  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Det er fuldbragt. Peter Jackson har støbt Hobbitten ind i Ring-trilogiens mytologi og med 3eren Femhæreslaget definitivt forvandlet et rask lille eventyr til en fuldtonet ouverture til dramaet, der i Ringenes herre-trilogien kulminerede med slaget foran Gondor og Mordors fald. Missionen er fuldført. Men spørgsmålet er til hvilken pris? For i sin filmatisering af Hobbitten har Peter Jackson hele tiden haft to nagende udfordringer. Nemlig format og tonefald. Det var naturligt, at J. R. R. Tolkiens store episke fantasy-drama  Ringenes herre blev til tre spillefilm. Det kunne stoffet mageligt klare. Det kunne næppe gøres kortere, og slutresultatet føltes snarere for kortfattet end for langstrakt. Men at forvandle den lille roman  Hobbitten til tre granvoksne og lange spillefilm er en beslutning, det har krævet den helt store cykelpumpe-aktivitet fra Jacksons side at føre ud i livet. At 'Femhæreslaget er blevet en dramatisk finale, ændrer ikke afgørende ved min konklusion. Havde Peter Jackson lavet  Hobbitten som én film, kunne det være blevet et festligt og fornøjeligt brag af en eventyrfilm. I stedet for at ende som en forvokset blanding af festfyrværkeri og fuser. En bog, som består af en stribe kulørte eventyr afviklet i rask tempo, er forsøgt forvandlet til et storslået epos. Men man kan ikke bare uden videre veksle barnlig charme og rask trav til patos og storladen, skæbnetung gestus. Ikke at jeg ikke kan følge Peter Jacksons logik. Hvis Tolkien havde skrevet  Hobbitten efter Ringenes herre og ikke 17 år tidligere, havde den muligvis lignet Jacksons film. Men det gjorde han altså ikke. Set med mine Tolkien-læserøjne er Jacksons filmatisering en tvivlsom affære. Set med mine filmanmelderøjne er den slet og ret forvokset," skriver Kim Skotte i sin anmedelse af den tredje film i trilogien i Politiken 10. december. Alligevel giver han filmen hele fire hjerter.

"Hobbitten er på ingen måde på niveau med Ringenes herre, men er kommet til at ligne den for meget til at kunne være noget for sig selv. Problemerne var især akavede i 2eren Dragen Smaugs ødemark, hvor dværgenes tønderidt på flugten fra elverkongen Thranduils skovfæstning lignede et fjollet computerspil, der var gået hjemmefra og faret vild. Et skoleeksempel på, at tragedie og komedie godt kan tage på udflugt sammen, mens jovial humor og patos er og bliver umage legekammerater. Mindst lige så umage som dværge og elver, kunne man tilføje. For den til lejligheden opfundne kærlighedshistorie mellem dværgen Kili og den smækkert rødtoppede elverpige Tauriel (Evenageline Lilly), som for alvor bliver varmet op i  Femhæreslaget, er regulær helligbrøde. At Legolas og Gimli i  Ringenes herre bliver venner, er netop undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er hele pointen. Så det er slemt nok med noget så upassende som en lækkerdværg spillet af Aidan Turner, men romantisk raceblanding mellem dværge og elver er altså lige skrap nok kost for en gammel Midgårds-logerende! Jeg synes, Peter Jacksons projekt er forfejlet både mht. tonefald og format, men han lykkes på andre områder," lyder hans konklusion.

Læs anmeldelsen i sin helhed i Politiken.

 47   Generelt / Nyheder / Christian Monggaard om den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 15:32:22  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Peter Jacksons storslåede fantasyværk slutter med et ordentligt brag i Hobbitten: Femhæreslaget. Men det er i de stille stunder, at den flotte film er mest spændende," konkluderer Christian Monggaard i sin anmeldelse i dagbladet Information 11. december af Peter Jacksons tredje film i Hobbitten-trilogien.

"Hvis bare der var flere, der interesserede sig for hjemmet i stedet for guld, ville verden være et bedre sted," bliver der sagt på et tidspunkt i løbet af Hobbitten: Femhæreslaget (...) Og hvis der er et budskab i filmen - og det er der - handler det om, hvordan grådighed, ambition og guldfeber kan forvandle selv det bedste menneske til et monster og skabe grobund for mørke og onde kræfter. Det er faktisk et af de vigtigste budskaber i hele den newzealandske filminstruktørs nu seks film store og (forhåbentlig) afsluttede fantasyværk efter Tolkiens bøger. Men filmene fortæller selvfølgelig også om, hvordan selv beskedne størrelser - hobbitter - kan gøre en betydelig forskel," skriver han og bedyrer: "Jeg er stor fan af Peter Jackson og har været det lige siden hans første morsomme og billigt producerede splatterfilm, og jeg tvivler ikke på, at han har haft hjertet med i arbejdet med alle seks Tolkien-filmatiseringer. Og nu hvor værket er tilendebragt, tager jeg hatten af for hans enorme bedrift. Det er noget nær 20 timers film af den mest storslåede og velproducerede slags. Hvornår har man i filmhistorien senest - om nogensinde - set noget mage til?! Men jeg må samtidig indrømme, at jeg til en vis grad allerede havde fået nok af hobbitter og elvere og orker og eventyr, da jeg havde set den sidste af Ringenes Herre-filmene. Jeg havde ikke behøvet en filmatisering af Hobbitten, og jeg havde i hvert fald ikke behøvet, at Peter Jackson og hans medmanuskriptforfattere tog det, der er en lille og noget lettere bog end Ringenes Herres tre omfattende bind, og forvandlede det til tre film med en spilletid på mere end to timer hver.Det forekommer mig helt og aldeles unødvendigt. Ikke fordi der ikke er materiale til det: Jackson har brugt hele Hobbitten, overskydende materiale fra Ringenes Herre, historier fra de bøger, Tolkien udbyggede sit Midgård-univers med, og endda selv skrevet til. Men fordi det reelt er den samme historie, instruktøren fortæller i Hobbitten som i Ringenes Herre: Et umage selskab af hobbitter, dværge og elvere må ud på en strabadserende vandretur for at bekæmpe ondskab og redde verden."

Læs anmeldelsen i sin helhed i Information.

 48   Generelt / Nyheder / Anmelder: Dårlige replikker i den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 15:24:59  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Det er 13 år siden, at Peter Jackson havde premiere på sin første "Ringenes herre"-film. Om årene har påført instruktøren en spirende filmpodagra er ikke til at sige, men i hvert fald er "Hobbitten: Femhæreslaget" ikke nok oppe på tæerne. Ja, faktisk handler filmen om så lidt, at den aldrig rigtig når at blive spændende. Fans af orker, magiske ringe og dværge med forvoksede fødder vil dog ikke blive skuffede, for både hobbitten Bilbo, troldmanden Gandalf og dværgkongen Thorin vader rundt i effektfulde billeder, der uden tvivl er forfatteren Tolkien værdig. Men selvom universet fungerer, så er handlingen konstant på hælene, og replikkerne lyder som noget, der kunne være blevet skrevet i frokostpausen på et egnsteater. Derfor er det da også ganske symptomatisk, at filmens åbningsscene er blottet for meningsfuld dialog, men til gengæld propfyldt med effekter. "Femhæreslaget" starter nemlig, hvor "Dragen Smaugs ødemark" sluttede: Den ildspyende drage er gået bersærk på Søby-borgerne i formfuldendte billeder, ikke-eksisterende dialog og med masser af død og ødelæggelse til følge.Dette betragtes fra toppen af Det Ensomme Bjerg, hvor dværgene befinder sig, og af hobbitten Bilbo, som ser ned over Søby med frygt, fordi han fornemmer, at der er ubudne gæster i nærheden - og faktisk er hele fire hære på vej mod bjerget. Lægger vi dertil dværgsoldaterne, fremkommer titlen på treeren om hobbittens lange rejse, hvor det endelige slag om Midgård skal stå."

Sådan indleder Casper Hindse fra Dagbladenes Bureau 11. december sin anmeldelse af den sidste Hobbitten-film i Peter Jacksons trilogi. Og han konkluderer: "Det mest positive, man kan sige om Jacksons seneste trilogi, er nok, at den har flyttet Tolkien fra et teenagenørdet læsepublikum og ud til en verdensbred offentlighed."


 49   Generelt / Nyheder /  on: December 16, 2014, 15:22:56  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Det er 13 år siden, at Peter Jackson havde premiere på sin første "Ringenes herre"-film.Om årene har påført instruktøren en spirende filmpodagra er ikke til at sige, men i hvert fald er "Hobbitten: Femhæreslaget" ikke nok oppe på tæerne. Ja, faktisk handler filmen om så lidt, at den aldrig rigtig når at blive spændende.Fans af orker, magiske ringe og dværge med forvoksede fødder vil dog ikke blive skuffede, for både hobbitten Bilbo, troldmanden Gandalf og dværgkongen Thorin vader rundt i effektfulde billeder, der uden tvivl er forfatteren Tolkien værdig.Men selvom universet fungerer, så er handlingen konstant på hælene, og replikkerne lyder som noget, der kunne være blevet skrevet i frokostpausen på et egnsteater.Derfor er det da også ganske symptomatisk, at filmens åbningsscene er blottet for meningsfuld dialog, men til gengæld propfyldt med effekter. "Femhæreslaget" starter nemlig, hvor "Dragen Smaugs ødemark" sluttede: Den ildspyende drage er gået bersærk på Søby-borgerne i formfuldendte billeder, ikke-eksisterende dialog og med masser af død og ødelæggelse til følge.Dette betragtes fra toppen af Det Ensomme Bjerg, hvor dværgene befinder sig, og af hobbitten Bilbo, som ser ned over Søby med frygt, fordi han fornemmer, at der er ubudne gæster i nærheden -og faktisk er hele fire hære på vej mod bjerget.Lægger vi dertil dværgsoldaterne, fremkommer titlen på treeren om hobbittens lange rejse, hvor det endelige slag om Midgård skal stå."

Sådan indleder Casper Hindse fra Dagbladenes Bureau 11. december sin anmeldelse af den sidste Hobbitten-film i Peter Jacksons trilogi. Og han konkluderer: "Det mest positive, man kan sige om Jacksons seneste trilogi, er nok, at den har flyttet Tolkien fra et teenagenørdet læsepublikum og ud til en verdensbred offentlighed."


 50   Generelt / Nyheder / Maria Månson giver fem stjerner til "Femhæreslaget", 3. del af Peter Jacksons filmatisering af Hobbitten  on: December 12, 2014, 12:25:38  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Maria Månson er begejstret for Peter Jacksons afslutning på Hobbitten-trilogien og gav den hele fem stjerner i sin anmeldelse i Filmmagasinet på DR K. Her interviewede hun også lyddesigner Peter Albrechtsen om lydsiden af Peter Jacksons to filmtrilogier.

Se klip fra udsendelsen ved at følge linket.


Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines