Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
December 16, 2017, 03:37:25

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3953 Posts in 507 Topics by 192 Members
Latest Member: Nuwingi
* Home Help Search Calendar Login Register
 31   Tolkien og hans forfatterskab / Andre / Sindarin-talende søges !  on: April 19, 2015, 22:05:12  
Started by Flatbeard | Last post by Flatbeard
Hej alle

Jeg vil gerne have fat i nogen der kan tale Sindarin. Nogen derude?
Jeg taler det ikke selv, men jeg har en sprog-gal datter på 13 år, der godt kunne bruge nogen at dele interessen med. (og inden bejlerne nu stiller sig i kø, skal de sføli forbi fars haglgevær først Smiley ).

Mvh Flatbeard

 32   Generelt / Nyheder / Lars Physant, medstifter af Imladris, portrætterer Ingahild Grathmer  on: April 09, 2015, 15:17:22  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Kunstneren Lars Physant, kendt for sin illustrering af den første udgave på dansk af Tolkiens bog "Træer og Blade", afslører 14. april et portræt af Margrethe II, også kendt som illustratoren Ingahild Grathmer, på Nationalmuseet i København.

Lars Physant var 3. januar 1993 med til at stifte Imladris – Danmarks Tolkienforening.

 33   Generelt / Nyheder / Foredrag med Villads Hansen i København 23. februar kl. 19  on: February 03, 2015, 14:21:47  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Tolkien-fan Villads Hansen fortæller om J.R.R. Tolkiens fantastiske verden, hans legendarium, som især er kendt fra Hobbitten og Ringenes Herre, med baggrund i Tolkiens interesse for sprog og mytologi. Det er en fordel, hvis du har læst en eller flere af Tolkiens bøger eller set filmene - Femhæreslaget er i biograferne lige nu. Advarsel: Afsløring af Gandalfs oprindelse og forklaringen på, hvor Frodo rejser hen, da han forlader Midgård.

Tid: mandag 23. februar kl. 19
Sted: Christian IXs Gade 3, 4. tv.
Pris: 125 kr. incl. et lille traktement
Tilmelding: ingepanduro@gmail.com

 34   Generelt / Nyheder / Foredrag med Villads Hansen i København 23. februar kl. 19  on: February 03, 2015, 14:21:07  
Started by Rådet | Last post by Rådet
Tolkien-fan Villads Hansen fortæller om J.R.R. Tolkiens fantastiske verden, hans "legendarium", som især er kendt fra Hobbitten og Ringenes Herre, med baggrund i Tolkiens interesse for sprog og mytologi. Det er en fordel, hvis du har læst en eller flere af Tolkiens bøger eller set filmene - "Femhæreslaget" er i biograferne lige nu. Advarsel: Afsløring af Gandalfs oprindelse og forklaringen på, hvor Frodo rejser hen, da han forlader Midgård.

Tid: mandag d. 23. februar kl. 19
Sted: Christian IX's Gade 3, 4tv.
Pris: 125 kr. incl. et lille traktement
Tilmelding: ingepanduro@gmail.com

 35   Generelt / Nyheder / Foredrag i biografen i Nørre Aaby Bio 27. december 2014  on: December 16, 2014, 16:32:46  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Der følger en ekstra oplevelse med billetten til 70 kroner, når Nørre Aaby Bio søndag den 27. december viser tredje og sidste film i Tolkiens trilogi om Hobbitten. Den fynske Hobitten-ekspert, sognepræst Anders Lundbeck Rasmussen fra Dreslette, har lovet at komme forbi og varme publikum op med sin indgåendeviden om Hobbittens univers. Anders Lundbeck Rasmussen holdt også oplæg ved de to første Hobbitten-film i Nørre Aaby. Her begejstrede han begge gange publikum med sin fortælleevne og viden." Det skriver Melfar Posten 10. december.

 36   Generelt / Nyheder / Daniel Øhrstrøm om de bibelske referencer i Peter Jacksons sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 16:29:39  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Menneskeheden virker fortabt i åbningsscenen af den sidste film om hobbitten Bilbo. Den djævelske drage Smaug flyver hærgende ind over landsbyen Søby og sætter ild til alting. Jorden er blevet et håbløst helvede, hvor alle forgæves forsøger at redde sig selv. Døden virker uundgåelig. Men de griske rigmænd forsøger stadig at sejle væk i både, der er ved at gå ned af al det guld, de vil tage med. Præster, der skal prædike over Jesu tale om ikke at samle sig skatte på jorden, vil her finde tørt krudt at tale ud fra," skriver Daniel Øhrstrøm om den sidste Hobbitten-film i Peter Jacksons trilogi i Kristeligt Dagblad 10. december.

"Men der findes heldigvis én, der ikke tænker på sig selv. Det er den naturlige leder Bard, som de onde mennesker har låst inde i et fængsel i den foregående film. Han sidder bogstaveligt begravet i et stenfængsel, men bryder mirakuløst ud for at redde verden. Dragen håner ham, da han skyder pile efter den. For ingenting kan slå dragen ihjel.Men dragen har forregnet sig.For Bards søn løber op til sin far med en pil, der er lavet af et andet stof. Den er stor som et kors, faderen må bruge sønnen til at bære pilen på skulderen for at skyde dragen. Og hvis man skulle være i tvivl om symbolikken, ser man i et følgende klip ovenikøbet en åbning, der danner et kors, i det store bjerg ved siden af. Sådan begynder Peter Jacksons foreløbig sidste Tolkienfortolkning med at pege på Bibelen, ligesom hans andre fem Tolkien-film har været spækket med bibelreferencer. I sidste film blev den gode troldmand Gandalf for eksempel nærmest korsfæstet med begge arme ud til siderne op ad en mur, mens en dæmonisk troldmand forgæves forsøgte at få gjort kål på ham. I "Ringenes Herre" genopstår selvsamme Gandalf, mens Kristus-figuren også er at finde i både Aragorn, der som kongesønnen går gennem de dødes rige, og hobbitten Frodo, der bærer synden i form af herskerringen - på vegne af de andre, der ikke er rene nok af hjertet til det. Men i denne film er det Frodos onkel, Bilbo, der kan ses som et billede på den bibelske figur David, der som den lille undervurderede skabning tager kampen op mod de onde kæmper. Tydeligst bliver det, da han midt i filmen står og kaster sten op i hovedet på Goliat-store troldeorker. Men David-motivet kan også ses, da han følger dværgkongen Thorin, der som den bibelske konge Saul er den smukkeste og højeste blandt sit folk. Men som Saul bliver også dværgkongen korrumperet af sin magt, da han pludselig sidder på tronen - bogstaveligt talt på et bjerg af guld. Væk er kongen og den sympatiske leder. Nu har han fået "dragesyge", og endnu en bibelsk reference viser sig, da man ser en slange, der svømmer rundt nede i guldet."

Læs artiklen i sin helhed i Kristeligt Dagblad.

 37   Generelt / Nyheder / Julian Drud Sørensen om den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 16:21:07  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Kampscenerne er imponerende. Blodet flyder, det ene orkevæsen er mere usandsynligt end det andet, og især Legolas varmer godt og grundigt op til "Ringenes Herre" med en fysisk form og en smidighed, der sjældent er set bedre. Og så er der den nærmest science fiction-agtige scene, hvor Gandalf (Ian McKellen) - ham må vi ikke glemme - bliver reddet af elvernes aldeles uforklarlige kræfter. Farverne bliver pludselig og kortvarigt neongrønne og bidrager til en billedside med svævende, psykedeliske og slørede former. Snart er vi tilbage i de grå nuancer. Muligvis for meget, men flot lavet. Og noget skulle pengene vel bruges på. På den fyldige rolleliste ser vi (naturligvis) navne som Martin Freeman, Ian McKellen og Orlando Bloom. Blandt andre. De fleste leverer fine præstationer. Men jeg har det altså anstrengt med skuespil, der er så grundlæggende teatralsk i sit udtryk. Også selvom vi bevæger os i eventyrgenren. Det er, som om skuespillerne er blevet instrueret i at råbe så dybt som muligt, når der er den mindste uenighed. Og i at stirre med overdrevent fornærmede offerblikke, når noget går dem imod. Karakteren Thorin er det bedste eksempel. Det samme gælder i øvrigt mange af replikkerne. Som det lyder i Legolases kommentar til Thranduils trussel om at ekskludere Tauriel: Hvis der ikke er plads til Tauriel, er der heller ikke plads til mig. Det bliver meget nemt og meget hurtigt alt for sødligt. Når det er sagt, er "Hobbitten: Femhæreslaget" i store træk en vellykket afslutning på Jacksons ambitiøse projekt om at filmatisere J. R. R.Tolkiens roman fra 1937. For det første kender instruktøren sin dramaturgi, sine fortællemodeller. Filmen handler næsten ene og alene om det uundgåelige og endelige opgør, men han evner alligevel at dosere opbygningen, så man bliver ved med at vente i spænding. Det er flot, når store dele af handlingen giver sig selv. Også selvom man ikke har læst bogen. Og så viser billedsiden, at pengene er givet godt ud.Fra start til slut."

Sådan skriver Julian Drud Sørensen i sin anmeldelse af den tredje Hobbitten-film i Nordjyske Stiftstidende 10. december. Læs anmeldelsen i sin helhed i Nordjyske Stiftstidende.

 38   Generelt / Nyheder / Julian Drud Sørensen om den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 16:20:33  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Kampscenerne er imponerende.Blodet flyder, det ene orkevæsen er mere usandsynligt end det andet, og især Legolas varmer godt og grundigt op til "Ringenes Herre" med en fysisk form og en smidighed, der sjældent er set bedre. Og så er der den nærmest science fiction-agtige scene, hvor Gandalf (Ian McKellen) - ham må vi ikke glemme - bliver reddet af elvernes aldeles uforklarlige kræfter. Farverne bliver pludselig og kortvarigt neongrønne og bidrager til en billedside med svævende, psykedeliske og slørede former.Snart er vi tilbage i de grå nuancer. Muligvis for meget, men flot lavet. Og noget skulle pengene vel bruges på. På den fyldige rolleliste ser vi (naturligvis) navne som Martin Freeman, Ian McKellen og Orlando Bloom. Blandt andre. De fleste leverer fine præstationer. Men jeg har det altså anstrengt med skuespil, der er så grundlæggende teatralsk i sit udtryk. Også selvom vi bevæger os i eventyrgenren. Det er, som om skuespillerne er blevet instrueret i at råbe så dybt som muligt, når der er den mindste uenighed. Og i at stirre med overdrevent fornærmede offerblikke, når noget går dem imod. Karakteren Thorin er det bedste eksempel. Det samme gælder i øvrigt mange af replikkerne. Som det lyder i Legolas' kommentar til Thranduils trussel om at ekskludere Tauriel: Hvis der ikke er plads til Tauriel, er der heller ikke plads til mig. Det bliver meget nemt og meget hurtigt alt for sødligt. Når det er sagt, er "Hobbitten: Femhæreslaget" i store træk en vellykket afslutning på Jacksons ambitiøse projekt om at filmatisere J. R. R.Tolkiens roman fra 1937. For det første kender instruktøren sin dramaturgi, sine fortællemodeller. Filmen handler næsten ene og alene om det uundgåelige og endelige opgør, men han evner alligevel at dosere opbygningen, så man bliver ved med at vente i spænding. Det er flot, når store dele af handlingen giver sig selv. Også selvom man ikke har læst bogen. Og så viser billedsiden, at pengene er givet godt ud.Fra start til slut."

Sådan skriver Julian Drud Sørensen i sin anmeldelse af den tredje Hobbitten-film i Nordjyske Stiftstidende 10. december. Læs anmeldelsen i sin helhed i Nordjyske Stiftstidende.

 39   Generelt / Nyheder / Kristian Lindberg om den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 16:13:38  
Started by Rådet | Last post by Rådet
"Efter at Peter Jackson i 2012 tilfredsstillende fik etableret sit koncept for sin "Hobbitten"-trilogi med "En uventet rejses" blanding af atmosfærefyldte, gotiske landskaber og ærværdige og troværdige dværge, kan det i sidste afsnit, "Femhæreslaget", ikke længere skjules, at det litterære forlæg er blevet bredt meget tyndt ud (...) Peter Jackson afrunder 13 års Tolkienfilm med " Hobbitten - Femhæreslaget", der næsten udelukkende består af slagscener. En vis krigstræthed har indfundet sig," skriver Kristian Lindberg i sin anmeldelse af den sidste Hobbitten-film i Berlingske 10. december.

"I længden er det dog ikke tilstrækkeligt til at skjule, at "Femhæreslaget" har for lidt egentlig historie til at bære en selvstændig film, og man sukker over Peter Jacksons beslutning om at udvide de oprindelige to "Hobbitten"-film til en trilogi, hvor særlig dette afsnit får karakter af skamridning (...) Endelig har der også indfundet sig en vis metaltræthed ved fantasy-genren som helhed. Siden den første "Ringenes Herre"-film i 2001 er markedet blevet mættet af rigelige mængder adult fantasy, og der er samtidig sket en udvikling i indholdet af genren fra de skjolddundrende heltekvad i Tolkien-filmene til det betydeligt mere komplekse spil, der foregår i "Game of Thrones". Måske er det en urimelig sammenligning, og Sauron ta mig om ikke dedikerede fans af Tolkien vil myldre til "Hobbitten - Femhæreslaget" iklædt deres bedste plasticbrynjer."

Læs anmeldelsen i sin helhed i Berlingske.

 40   Generelt / Nyheder / Bulder og brag. Benjamin Krasnik og Philip Christoffersen om den sidste Hobbitten-film  on: December 16, 2014, 16:05:18  
Started by Rådet | Last post by Rådet
I Kristeligt Dagblad skriver Benjamin Krasnik og Philip Christoffersen 10. december om den sidste Hobbitten-film i Jacksons trilogi:

"Tolkien var med i Første Verdenskrig ved slaget ved Sommes, og krigen spiller til dels ind i Hobbitten, men mere i det overordnede mytologiske univers. Krigen påvirkede mange britiske forfattere, som opfandt en slags antihelt. Hobbittens betydning i Tolkiens værk kan ikke overvurderes, og lige præcis opfindelsen af ordet hobbit blev afgørende. Han indfører figuren, der åndeligt oplever det mytologiske univers i knæhøjde og agerer på en anden måde. De har en meget moderne måde at betragte verden og løse konflikter på, så det ikke bare ender i kaos, massakre, æresbegreber og almindelig ondskab. Bilbo bliver en slags Odysseus-figur, der klarer sig med list ved siden af de utallige selvhøjtidelige dværge. Hobbitten er på godt og ondt en godnathistorie, som starter gemytligt og gradvist vokser sig stor, mørk og episk og tragisk mod slutningen. Den er anderledes spontan og mundtlig end de senere værker. Hobbitten er en slags jazzimprovisation, hvor Ringenes Herre er en symfoni og hvert et ord anbragt med en pincet. Filmene er teknisk virtuose, men historien har det med at forsvinde i bulder og brag. Hvor Ringenes Herre er et enormt epos med mange handlingstråde, er Hobbitten grundlæggende en lille roadmovie, der kun følger Bilbos synsvinkel."

Læs mere i Kristeligt Dagblad.


Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines