Imladris.dk forum

Tolkien og hans forfatterskab => Den Tredie Alder => Topic started by: Arien on September 27, 2008, 22:35:34Title: Maiaen Gandalf
Post by: Arien on September 27, 2008, 22:35:34
Eller man skulle vel egentlig sige Olorin.

Jeg har altid haft et stort spørgsmål omking Gandalf i Midgård. Jeg er temmelig sikker på at svaret ikke står direkte i hverken Hobbitten eller Ringenes Herre.

Gandalf's autoritet bliver egentlig aldrig betvivlet (måske ligemed undtagelse af Grima og Denethor vel også, men de har jo personlige grunde). Der er aldrig nogen af "de gode" der rigtigt stiller spørgsmåltegn ved Gandalf's motiver.
Tror I at Aragorn, Frodo, Denethor osv ved at Gandalf er maia? Ved de at han er sendt af sted af Valarne?


Title: Re: Maiaen Gandalf
Post by: Beren on September 28, 2008, 10:36:34
Kræver det ikke at de omtalte personer i det hele taget ved noget om Valarene og Maiaerne. Deres forhold til disse begreber er nok ikke vildt store (undtagen Aragon).

Jeg synes det er tydeligt nok at Gandalf har sin autoritet som noget der er opbygget igennem tid, på undtaget hos elverne, der faktisk ved hvorfor han er der (eller Cirdan ved).


Title: Re: Maiaen Gandalf
Post by: Gryfgory on September 28, 2008, 13:02:32
Jeg tror ikke de har den fjerneste idé om at han er en maia sendt afsted for at hjælpe de frie folk i Midgård. Der er vel også en eller anden mystik over ham, som ikke bliver betvivlet, da de ser at hans hensigter er gode:)


Title: Re: Maiaen Gandalf
Post by: Arien on September 28, 2008, 18:24:05
Frodo og Bilbo kender til Valarne. De nævner dem flere gange mener jeg. Legolas gør i hvet fald også, skulle jeg mene.

Jeg går ud fra at mange af mennekserne i Gondor og Dunadain kender til historierne om, hvordan Sauron opførte sig i Numenor. Derfor ville jeg tro, at de ville stille bare enkelte spørgsmålstegn ved hele hans tilstedeværelse.