Imladris.dk forum

Generelt => Nyheder => Topic started by: Rådet on December 11, 2007, 22:05:56Title: Philip Pullman: Tolkien føles triviel
Post by: Rådet on December 11, 2007, 22:05:56
Filmaktuelle Philip Pullman gaber kæberne af led over Ringenes herre, men hylder J. K. Rowling, skriver Anders Raahauge i et interview med ham i Jyllands-Posten 5. december.

\"Betydeligt mindre har Pullman til overs for den store patriark inden for fantasy-litteraturen, hans bysbarn fra Oxford, J.R.R. Tolkien . Tolkiens univers er sort/hvidt uden plads til mellemtoner, mener Pullman.

»Tag \"Ringenes herre\". Den virker så vanvittig kompleks, men er ved nærmere betragtning rystende triviel. Tolkien var helt sikkert en mester til at skildre storladne landskaber og endnu mere storladne slag. Men historien? Der er kun de gode og de onde.

Den ene vil redde verden, de andre vil overtage herredømmet. Det er ret simpelt strikket sammen, den eneste halvvejs interessante figur er Gollum, ellers hersker gabende kedsommelighed,« mener Philip Pullman,\" skriver altså Randers Raahauge.

Læs hele interviewet i Jyllands-Posten.


Title: Re: Philip Pullman: Tolkien føles triviel
Post by: Galadriel on December 13, 2007, 11:58:08
Det svarer lidt til den gamle historie om musen og elefanten, der går over en bro, og så siger musen: "Nøj, hvor vi gunger!"
Helt ærligt!!!!


Title: Re: Philip Pullman: Tolkien føles triviel
Post by: Tass on December 14, 2007, 11:01:34
Til dels har han jo ret.

Men den er altså fra en anden tid.

Verdensopbygningen er der i hvert fald ikke mange der kan konkurere med. Og hvis man vil have dybere personer kan man jo læse Children of Húrin.


Title: Re: Philip Pullman: Tolkien føles triviel
Post by: Lathspell on January 13, 2008, 22:15:48
Tog mig i juleferien tid til at læse "Det gyldne Kompas" efter at have set filmen. Det er en rimelig fantasyfortælling for store børn i subgenren 'præpubertetspige redder verden', som der er kommet en del af de sidste år, f.eks. "Skammerens Datter".

Det er muligt, at Pullman har forsøt at gøre mere ud af personskildringen, men det har jeg svært ved at se, og i filmen er der ikke meget spor efter det. Det med det sort/hvide er lige så udpræget i "Det gyldne Kompas" synes jeg, og endnu mere i filmen, hvor LotR-filmen næsten har gjort karaktererne mere 'menneskelige'.

"Dværgen har bedre udsigt end den kæmpe, på hvis skuldre han står."