Imladris.dk forum - Til forsiden
User Info
Welcome, Guest. Please login or register.
October 16, 2018, 11:18:03

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search

Key Stats
3963 Posts in 517 Topics by 192 Members
Latest Member: Nuwingi
* Home Help Search Calendar Login Register
Imladris.dk forum  |  Generelt  |  Nyheder  |  The Children of Húrin anmeldt af Anne Knudsen i Weekendavisen « previous next »
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: The Children of Húrin anmeldt af Anne Knudsen i Weekendavisen  (Read 2820 times)
Rådet
Rådsmedlem
Bruger
*****
Offline Offline

Posts: 235


The Children of Húrin anmeldt af Anne Knudsen i Weekendavisen
« on: May 16, 2007, 09:59:41 »

Weekendavisens chefredaktør Anne Knudsen er jo en kendt hobbitoman. 3. maj anmeldte hun den nys udgivne The Children of Húrin og skriver bl.a.:

\"Húrin hed en fyrste over mennesker i Den Første Tidsalder. Ham gik det ilde, for da elver og mænd tabte det store slag mod mørkets fyrste Morgoth, flygtede Húrin ikke og blev heller ikke dræbt. Han blev fanget og ført til Angband, hvor han trodsede Morgoth, som derfor lagde en forbandelse på ham og hele hans slægt. Hans hustru Morwen tøvede længe i deres hjemland med sin lille søn Túrin, mens menneskene omkring hende blev gjort til trælle af Morgoths hære, for hun ventede endnu et barn. Men til sidst sendte hun drengen over det hemmelige bjergpas og ind i elverkongen Thingols rige for at redde hans liv. Túrin gik modvilligt, for han ville blive og forsvare sin mor. Barnet voksede op til en smuk mand, tænksom, stolt og en stor kriger, men den ukendte forbandelse hang over ham, og meget, han planlagde, gik galt. Alt, hvad han udrettede, syntes at føre til uheld og konflikt, og han endte med at flygte fra elverkongens land i vrede og skifte navn. Men hans tragedie var først lige begyndt, for hans skæbne fandt ham under alle de navne, han valgte i sit liv. Skønt han altid ønskede at kæmpe mod den onde fyrste, som hans far havde gjort det før ham, var de mennesker og elver, som tog imod hans hjælp, til sidst værre hjulpet, end da de var uden Túrins sværd. Uden egen skyld blev han bærer af ulykke, og hans skæbne blev så grusom, at læseren ikke ville have kunnet forestille sig det. Og jeg har ikke tænkt mig at røbe det. Hans lillesøster Niënor, som han aldrig havde kendt, ledte efter ham i vildmarken og blev indfanget af dragen Glaurung, som føjede sin onde herskers forbandelse til sin egen ondskab, og hendes skæbne blev lige så ond som Túrins. Fortællingen om Húrins børn er en grum historie, grundlæggende uden retfærdighed og næsten helt uden håb. Det var den slags sorg og tab, Tolkien selv så som baggrunden for den store fortællecyklus om ringen og afslutningen på Den Tredje Tidsalder.\"

Anne Knudsen konkluderer, at \"Fortællingen om Húrin og hans hjælpeløst forbandede børn er (...) en væsentlig ingrediens i det, forfatteren forstod som en stor fortælling om en verden, hvor det onde gennem mange tidsaldre var stærkere end det gode. De fleste Tolkien-fans vil have læst - og ladet sig skuffe af - Silmarillion, den pedantiske almanak over al den tid, der gik forud for eventyret om ringen. Her fik man i det tørrest tænkelige sprog skelettet til de utallige historier fra tidligere tider, der gådefuldt henvises til i storværket. Men der kom aldrig mennesker (eller elver), liv og følelser i historierne; de forblev skemata (...) Det har ikke alt sammen været lige rasende interessant, men her er undtagelsen. The Children of Húrin er interessant. Teksten er stykket sammen af fragmenter, også af tekster, der tidligere har været udgivet i samlingen Unfinished Tales og i Silmarillion - det hele redigeret sammen af Christopher Tolkien og undertiden med hans egne overgange. Men resultatet fremtræder sømløst, og i et minutiøst appendix forklarer redaktøren, hvor de forskellige stumper kommer fra, og forsikrer, at der ikke er nogen »opfindelser« af hans egne i teksten. Det er J.R.R. Tolkiens tekst, kunstigt frembragt, men autentisk.\"

Læs hele anmeldelsen i Weekendavisen.
Logged
Pages: [1] Go Up Print 
« previous next »
Jump to:  

Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2011, Simple Machines